Стана ясно, че страните от Г-7 нямат обща позиция по въпросите на климата.
Американският президент Тръмп ще оповести окончателната си гледна точка през идните дни, посочва Дойче веле. Някои медии твърдят, че той вече е взел решението си.

Според съобщения в медиите, Доналд Тръмп вече е споделил с редица свои доверени хора намерението си да денонсира Парижкото климатично споразумение.
Интернет-изданието "Аксиос" съобщи, че Тръмп е информирал за това и шефа на американската служба за опазване на околната среда EPA. Медията се позовава на три осведомени лица, чиито имена не са назовани.

Официално беше оповестено, че американският президент ще реши дали САЩ подкрепят Споразумението, или се отказват от него през идната седмица. Това оповести и самият Тръмп в Туитър.

Споразумението за климата, сключено през 2015 година в Париж, се счита за голям напредък. В него е предвидено да се намалят емисиите на вредните парникови газове, които водят до затопляне на земната атмосфера. Тръмп се опасява, че предвидените мерки биха могли да навредят на американската икономика. По време на предизборната борба в САЩ той оповести, че смята да денонсира Споразумението. След избирането му за президент, Тръмп не е правил изявления по въпроса.

Списание "Аксиос" обръща внимание на факта, че Тръмп е известен с неочакваните и внезапни промени на решенията си, както и с това, че обича да изказва някаква мисъл, само за да чуе и оценката на свои съмишленици и приятели.