Кюстендилският съд остави в ареста двама чужденци, за които има издадени Европейски заповеди за арест, съобщиха от Кюстендилската прокуратура.

На 13 октомври 2017 г., на ГКПП Гюешево е задържан М. Личина от Белград. Той е обявен за международно издирване от австрийските власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата при Окръжния съд във Виена.

Срещу него се води наказателно преследване за участие във въоръжен грабеж и в организирана престъпна група, специализирана в кражби на територията на ЕС на висококачествени туристически автобуси. Общата им стойност възлиза на над 300 000 евро.

За престъпленията, в които е обвинен сръбският гражданин, се предвижда наказание от пет години "лишаване от свобода". По искане на Окръжна прокуратура - Кюстендил сърбинът М. Личина е с мярка "Задържане под стража" до приключване на производството по ЕЗА. Понастоящем той се намира в затвора в Бобов дол.

На същия ден - 13 октомври 2017 г., е арестуван в Кюстендил македонският гражданин С. Байрам от град Гостивар. Той е с 15-годишна присъда затвор за изнасилване. Берлинската прокуратура е издала за него Европейска заповед за арест.