Мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински е спасена по време на две спецакции срещу пресичането на износа на археологически обекти, съобщават от пресцентъра на МВР.

От надписа става известно името на римски военачалник - декурион (офицер в кавалерийска част) в римската крепост и град Castra ad Montanesium, днешния град  Монтана, живял 40 години, 5 месеца и 28 дни. Според специалисти, това е едва вторият паметник, който дава данни за декурион на Монтана, като подчертават, че е в много по-добро състояние от предходния.

По време на двете акции служители на ГДБОП са разбили структурата на организирана престъпна група, ангажирана в поддържането на канал за трафик и търговия с движими културни ценности.

Двама от участниците в групата били задържани при опит да транспортират част от ценностите след сключена сделка. Сред задържаните е и един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България.

Служителите на сектор „Трафик на културни ценности" при ГДБОП са провели операциите на 7 и 8 октомври. Те са получили съдействие от секторите за борба с организираната престъпност в Монтана, Хасково, както и полицаи от областните дирекции в Хасково и Пловдив. Претърсени са жилища, които са били ползвани от шестима души от групата.

Иззети са общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността (римска и елинистическа епоха), както и два средновековни печата и кръст тип - „енколпион". Намерена и иззета е също специализирана техника за проучване на земните пластове.

Предстои на задържаните да бъде повдигнато обвинение, поясняват още от полицията.