Тежко започна пресконференцията на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за инцидента в Лясковец, при който загина полицая от СОБТ- Емил Шарков.

Колегата загина, изпълнявайки служебните си задължения, подчерта Лазаров. Няма да скрия, че освен колеги, бяхме и приятели, допълни той.

Загиналият с щита си се е опитал да защити колегите си и да организира изтеглянето на екипа, преговарящ с Петко Петков, разказа Лазаров.

В горния ляв ъгъл на щита на загиналия полицай Емил Шарков попада куршум, щитът се завърта и в този миг полицаят е уцелен от втори изстрел в главата.
Петков е уверявал изтеглящите се полицаи, че ще се предаде. В последствие служителите на реда успяват да ранят стрелеца и той е задържан.

Стана ясно, че загиналият вчера е имал рожден ден. Емил Шарков е роден през 1974 в Свищов, женен с едно дете. В отряда е от 1999 година.

Изключителен и съвестен служител, много добре подготвен, добави главният секретар на МВР.

Той обясни, че спрямо стрелеца са образувани две досъдебни производства - за притежаване на боеприпаси и за заплаха за убийство. Петко Петков многократно е заплашвал, че ще се саморазправи с децата, учащи в близкото училище, тъй като вдигали шум.

В началото на 2014 стрелецът започнал системно да подава сигнал в полицията в Горна Оряховица и директора на училището, че децата много шумят. Заплашил, че ако не бъдат предприети мерки ще излезе навън с пушката и сам ще предприеме мерки.

Служител на реда в предходните години е изпращан на място и се опитвал да говори с него в търсене на решение, но както стана ясно, полицаят разговарял с Петков зад укритие. Стрелецът обяснявал, че ще стреля, ако види деца да минават край дома му.

Главният секретар след запознаване с всички факти по казуса решил да изпрати днес най-опитните - екип на СОБТ.

Поклон пред това, което направиха колегите, подчерта главният секретар на МВР. Нямахме друг избор на действие, смята той. За съжаление платихме с кръв, констатира Лазаров.

Както стана по-рано днес от МВР шефа Цветлин Йовчев, това е повторна акция за обезвреждане на Петко Петков.

Предишното ръководство на силовото ведомство обаче решава да прекрати първата операция. Главният секретар на МВР обаче не пожела еднозначно да каже кой е отменил предходната акция, дали това е предшественикът му Калин Георгиев и с какви мотиви я е отменил.

Един човек може да отмени действията на СОБТ, вижте в закона, каза Светлозар Лазаров. Не може да има отказ от правосъдие, това е девалвация на държавата, коментира той.

Междувременно стана ясно, че бившият главен секретар Калин Георгиев е спрял операцията, която била по разпореждане на съда.

Мотивът за отмяната на първата акция е, че било опасност за СОБТ. Ако за СОБТ е опасно, кой трябва да отиде на място, за децата не е ли опасно, попита Лазаров.

По думите на Светлозар Лазаров в предходните години по този случай има девалвация на държавността и бе категоричен, че е можело да не се стигне до днешния случай, ако в годините се е действало, още повече че и преди Петков е стрелял от дома си.

Стана ясно още, че Петко Петков си организирал барикади в дома си още от 2010, а от 2011 спира да излиза от апартамента си.

Работил във военния завод Аркус, бил е ловец и затова са му давали разрешителни за оръжия. Бил на гурбет в Европа. Опитал се да започне свой бизнес. След като в живота не му потръгнало, се барикадирал в дома си.

Майката също е била агресивна и с отказ за интегритет в обществото. Към момента тя е задържана. Първо тя е била арестувана, а след това сина й Петко Петков.

Междувременно стана ясно, че няколко контролирани взрива са извършени в Лясковец този следобед, съобщиха за news.bg от пресцентъра на МВР.
Целта на взривовете е била да бъде отворена вратата на гаража на къщата на стрелеца Петко Петков и да се унищожат складирани боеприпаси.