Загиналият работник в "Арсенал" - 52-годишният работник Динко Дилийски от Стара Загора, спасил с тялото си двама свои колеги. Това обясни Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора, пише "24 часа".

"До момента това, което знаем със сигурност, е, че снощи инцидентът е станал около 22:25 ч. Прокуратурата незабавно беше информирана от ОДМВР Стара Загора, бе създаден екип от разследващи следователи и беше извършен оглед на местопроизшествието, който продължи повече от 4 часа и половина", каза още окръжният прокурор.

Пореден загинал в завод на „Арсенал”

Пореден загинал в завод на „Арсенал”

52-годишен мъж е загинал при взрив

Според окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, трудовата злополука е станала при пресоване на хексоген - едно от най-мощните вторични взривни вещества. Причините за нея ще се изясняват тепърва - само първият оглед на мястото на инцидента в събота продължи около 4 часа и половина. Освен следовател, в цеха дойдоха и трудови инспектори.

Работниците в "Арсенал" отново по местата си

Работниците в "Арсенал" отново по местата си

Изяснява се човешка грешка или техническа неизправност е причината

Завод 4 е барутният завод на "Арсенал", припомниха местни.

Според очевидци, взривът почти разкъсал тялото на работника, който нямал никакъв шанс за живот. В близост до него била 35-годишна жена, която е била прегледана в Спешния център на Казанлък, но не е пострадала, макар и да е в шок. Първоначално това доведе до объркване в информацията, че тъкмо тя е жертвата на инцидента.

Питайте МВР за взрива в „Арсенал”, препоръча Лукарски

Питайте МВР за взрива в „Арсенал”, препоръча Лукарски

Държавата контролирала чрез служба КОС

По думите на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, жената и друг работник, които били в съседство, не са пострадали, тъй като загиналият поел с тялото си осколките, поручени при взрива и така станал техен спасител.

Взрив в завод "Арсенал" уби двама
Обновена

Взрив в завод "Арсенал" уби двама

Няма опасност от последващи взривове

От работното място на загиналия разследващите са иззели месингов чук, каквито чукове по принцип се използвали при пресоване на взривни вещества, защото те не предизвиквали искри при удар с тях. Дали обаче това е било така и в този момент - това е само един от въпросите, на които трябва да отговори образуваното под надзора на Окръжната прокуратура в Стара Загора досъдебно производство по случая.

Трудовата злополука от петък вечерта е поредната в оръжейната фирма "Арсенал". Само преди месец, на 25 април, в завод 3 на фирмата, при запалване на барутни съставки обгоряха смъртоносно две жени.

Една от най-страшните години бе 2011-та, когато за завод 4 в Мъглиж - през лятото при взрив по време на работа пострада тежко жена на 52 години, която по-късно почина от раните си.

През октомври с.г. при подобни обстоятелства много тежко бе ранена работничка на 38 години. Тогава от Инспекцията по труда в Стара Загора обявиха, че 2 от инсталациите за снарадяване на боеприпаси в завода са запечатани, защото проверка установила, че са рискови за работещите на тях.

Въпреки рисковото си производство, "Арсенал" е привлекателно място за работа. В последно време заради нови поръчки от фирмата обявиха, че търсят общо още около 300 работници и специалисти.

И тъй като в района на Казанлък няма достатъчно хора с опит и квалификация, фирмата вече наема и работници от Стара Загора, като им предлага бонуси за отдалеченост.

Този месец бе съобщено, че постъпилите в "Арсенал" старозагорци с подходящо образование за заеманите от тях длъжности са 80 души. 44 от тях били назначени на сменен режим на работа в завода в Мъглиж, какъвто е и случаят със загиналия Динко Дилийски.

Според договора, работниците на щат са застраховани за трудови злополуки, а при смърт близките им получават обезщетение в размер на 7 брутни работни заплати.