Промени в Закона за частните съдебни изпълнители, предлагани от социалиста Страхил Ангелов, разбуниха духовете в Народното събрание и в гилдията на частните съдебни изпълнители.

Предлаганите от него законови изменения затягат контрола около дейността на частните съдебни изпълнители.

Не може да дължиш 500 лева и да ти вземат 5000 лева накрая, не ми се вижда справедливо, коментира Ангелов в кулоарите на НС. Той внася промени, с които ще се осигури по-справедлив режим на събираните такси.

Намаляват се процентите и праговете на таксите, които се вземат от частните съдебни изпълнители.

„Не може частен съдебен изпълнител да ти вземе 1200 лева за присъединяване на публично вземане. Какво значи присъединяване към публично вземане - да пробиеш един лист хартия и да го прикрепиш към папка. Е, това може ли да струва 1200 лева? Аз нямам такова усещане, нито пък българския народ да е в състояние да плаща това нещо, не е и справедливо", даде още за пример червеният депутат.

Самият Страхил Ангелов също се „опарил" от дейността на частните съдебни изпълнители. Събудих се една сутрин и разбрах, че дължа 19 000 лева, защото съм имал потребителски кредит, всеки месец се внася редовно вноската, но междувременно някой вдигнал лихвата, без да ме уведоми и вместо 320 лева, трябвало да се внасят 360 лева, сподели депутатът.

С 60% се намалява таксата, събирана от частните съдебни изпълнители. С предлаганите от социалиста промени не се ограничават правата на бранша. Проблемът не е с правомощията, поясни Страхил Ангелов. Той се опасява, че някои от частните съдебни изпълнители злоупотребяват.

Аз имам такива сигнали, че длъжниците не се уведомяват по надлежния ред, изтъкна червеният депутат. Затова той планира да внесе промени и в Гражданско-процесуалния кодекс. Смятам, че това, което съм внесъл, е справедливо, проблемът е, че са много високи таксите, каза Страхил Ангелов.

Общински и държавни дружества ще трябва да разчитат на държавните съдебни изпълнители. Сега това не е така.
За пример Ангелов попита как „Топлофикация-София" си е избрала частен съдебен изпълнител, на какъв принцип. Някой може ли да ми каже, недоумява социалистът.

Държавен съдебен изпълнител има във всеки български съд, подчерта Страхил Ангелов. Той ще подкрепи идеята на "България без цензура" за мораториум върху делата на частните съдебни изпълнители, докато не влязат в сила неговите промени.

Междувременно партията на Николай Бареков „България без цензура" внесе проект за решение за налагане на мораториум върху принудителните вземания от частните съдебни изпълнители.

Целта е мораториумът да продължи, докато Народното събрание се занимае с вече внесените предложения за промени на Гражданско-процесуалния кодекс, така че този въпрос да бъде уреден, информира на брифинг в НС независимият депутат Румен Йончев, който вече работи за партията на Бареков.

Има сериозно напрежение в обществото в тази връзка, подчерта той. Хората в момента имат много малко възможности да се защитят при принудителни вземания, смята депутатът. Ние настояваме това да не бъде така, но първата мярка е именно този мораториум, допълни Румен Йончев.

Мораториумът на „България без цензура" срещал подкрепа и сред народни представители в другите партии. Този проблем касае много хора, по думите на Йончев.

Светлин Танчев, който е и съвносител, на свой ред успокои бизнеса. Предложенията на партията по никакъв начин нямало да усложнят този тип вземания, които са легални и реални.
„Нашето предложение е Министерския съвет да администрира този тип взаимоотношения до момента, докато не се направи едно правилно и адекватно законодателство, което да защитава интересите, както на бизнеса, така и на потърпевшите", коментира Танчев.

Много са ужилените хора, които се оплакват навсякъде в страната, допълни депутатът. Ангел Славчев подчерта, че подкрепяйки или не този мораториум, НС ще се раздели на граждани и мафиоти. Тези, които подкрепят такъв мораториум, са граждани, по думите му. Другите за нас са мафия, категоричен е Славчев.

Частните съдебни изпълнители не уведомяват засегнатите лица и не запознават страните с делата, обясни той. Банките злоупотребяват с това, че запорират сметките на пенсионери и социално слаби лица, а нямат право да го правят, заяви още Ангел Славчев.

„България без цензура" ще иска анкетна комисия в НС, която да проучи има ли съюз между банките и частните съдебни изпълнители.

Над 12 милиарда лева предстоят да бъдат иззети от българските граждани по подобни дела, по данни на „България без цензура".
„Ако ние не направим това, което говорим, пред НС ще има два трупа - единият ще е на Бареков, другият ще е моят", закани се Славчев.