Медик е бил задържан в Ловешко по подозрения, че е издавал срещу пари фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19. Вече е повдигнато и обвинение, съобщи Нова телевизия.

Задържаният е началникът на Спешна помощ в Ябланица. Д-р Николай Георгиев е арестуван преди няколко дни за 24 часа, иззети са компютърни конфигурации и документи.

Прокуратурата работи по подозрения, че медикът е издавал десетки, дори стотици, сертификати за ваксинация срещу COVID, които са били с невярна информация.

Прокуратурата пита Кацаров как следи за фалшиви COVID сертификати

Прокуратурата пита Кацаров как следи за фалшиви COVID сертификати

Здравният министър трябва да отговори и как е уредено лечението на децата с коронавирус

Медикът е разполагал с много ваксини, което е направило впечатление на РЗИ и оттам са сигнализирали прокуратурата. Смята се, че е изхвърлял ваксината, но е нанасял нейния номер в сертификата, след което го е продавал чрез куриерска фирма. Подобни сертификати са стигали дори до Южна България. Един от клиентите е бил в Гоце Делчев.

"От няколко десетки до няколкостотин. Нека да не коментираме. Но е един немалък период от време. Най-малко в рамките на няколко месеца преди ние да се намесим. А колкото до тези фиктивни отчитания и издаване на сертификатите, става въпрос за хора от цялата страна", уточни окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

15 сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране са получили в прокуратурата

15 сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране са получили в прокуратурата

По-голямата част са постъпили през изминалия месец септември