Руският гражданин Герман Костин е задържан под стража за убийството на 5-годишния Никита Леонтев. Това съобщиха от прокуратурата. Той е привлечен като обвиняем днес, в резултат на съвместната работа между МВР и Софийската градска прокуратура.

От държавното обвинение посочват, че смъртта на детето е причинена чрез задушаване в периода от 13.00 ч. на 8 февруари до 6.20 часа на 10 февруари.

Припомняме, на 20 март 5-годишният Никита беше открит мъртъв в куфар край езерото в Пасарел, а тялото на майка му по-рано беше намерено разчленено край Приморско. Откриването на труповете се случи в рамките на две седмици.

Бизнес партньорът на майката Анна Леонтева - Герман Костин, бе спряган за основен заподозрян. Двамата са били партньори във фирма за недвижими имоти.

След изтичането на 72-часовото задържане на руснака, държавното обвинение ще поиска той да остане в ареста.

Разследващите стигнали до Костин, след като открили негово ДНК по кърпата, с която е било завито детето. Мъжът е дал доброволно ДНК-то при разпита му като свидетел.

Той е задържан днес, след като са станали готови резултатите от ДНК-експертизата. От прокуратурата подчертават, че безспорно е установено, че ДНК-то принадлежи на Герман Костин.

Разследващите разполагат с доказателства от камерите на Агенция „Пътна инфраструктура", както и анализ на разпечатките от ползваните от Герман Костин мобилни телефони. Те също сочат, че той е извършителят на убийството.

Мъжът не признава вината си и отказва да дава показания. Той обаче не се е крил, уточнява БНР.

На извънреден брифинг говорителят на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че убийството е извършено преди тялото на Никита да бъде сложено в куфара. Разследващите търсят съучастници.

Разследват се всички възможни версии за мотив за умъртвяването на детето, уточняват от прокуратурата.

От държавното обвинение обясниха, че разследването на убийството на майката върви трудно, тъй като от нея е намерен много малко ДНК-материал. На този етап не се прави връзка между убийствата на майка и син.