Издирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица е арестуван, съобщава Нова телевизия.

Рангел Бизюрев е бил задържан в Дания.

Той се издирваше в продължение на няколко месеца.

Впоследствие Окръжната прокуратура в Пловдив официално потвърди ареста на Бизюрев. Той е бил задържан тази сутрин в малък провинциален град в Дания, където започнал работа във фирма за почистване на стъкла. Арестът му бил планиран от българските и датските полицаи още в понеделник, съобщава БНТ.

Бизюрев не е правил опити да промени физическата си самоличност. Преди да отиде в Дания, той е пребивавал и в Германия.

Предстои да се установи как е преминавал държавните граници. Според разследващите мъжът вероятно е разполагал и с други документи за самоличност.

Убиецът от Цалапица на свобода заради невалидна заповед за арест?

Убиецът от Цалапица на свобода заради невалидна заповед за арест?

Рангел Бизюрев е бил задържан в Нидерландия, но освободен от местен съд

"Рангел Бизюрев положи много усилия да се укрие и те водеха до това, че трябваше да го следваме в не една държава. Заради това, че е живял дълго време в чужбина е изградил добра мрежа от контакти. Със сигурност не се укриваше сам, общувал е със свои близки", заяви Стефан Джолев, началник на сектор в Главна дирекция "Национална полиция".

Окръжният прокурор на Пловдив изрази надежда, че органите на реда в Дания в най-кратък срок ще се произнесат по искането на българските органи на реда и ще го предадат на българските компетентни органи.

Бизюрев е задържан по искане на българската прокуратура в Дания. Спрямо него е издадена Европейска заповед за арест от лятото на тази година. С категоричност е установена самоличността на задържания, чрез пръстови отпечатъци и снимки.

Припомняме, че тялото на 24-годишния Димитър Малинов беше открито в Цалапица през юли - седмица след неговото изчезване.

Във връзка с убийството беше обявен за издирване след задочното му привличане като обвиняем Рангел Бизюрев, който успя да напусне страната. Към наказателна отговорност бяха привлечени и двама братя, помагали на Бизюрев да укрие тялото на Димитър Малинов.

През октомври беше съобщено, че Бизюрев е бил задържан през септември в Нидерландия, но освободен от местен съд.

Причината за това е, че България не е въвела обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка - основателна ли е тя и съответства ли на закона. Според българското законодателство тя се издава от прокуратурата, но не се обжалва пред съда, преди издирваното лице да се върне в страната.

Главсекът на МВР очаква съвсем скоро да бъде заловен убиецът от Цалапица

Главсекът на МВР очаква съвсем скоро да бъде заловен убиецът от Цалапица

Шефът на пловдивската полиция отрича да е уволнен заради този случай

По-късно от държавното обвинение разпространиха повече информация по случая. Рангел Бизюрев е обвиняем за това, че на 20 юли 2023 г.  в село Цалапица умишлено е убилДимитър Малинов с особена жестокост - престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. 3 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

"Близо четири месеца прокуратурата и службите работиха усилено, за да се установи местонахождението и да се стигне до задържане на обвиняемия за тежкото престъпление. Предстои компетентните органи в Кралство Дания да започнат процедура по предаването му на българските власти, за да продължат действията по досъдебното производство, което се води в Окръжна прокуратура-Пловдив", информира окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.