Против условните присъди и споразуменията между прокуратура и подсъдим, който е причинил смърт на пътя се обяви заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

По думите му не е правилно заради единични случаи на съдебни споразумения да отправя критика към цялата съдебна мярка.

„Споразумението не е просто сделка за двете страни, както всички явно си мислят. То е мярка, която дава възможност на престъпника да осъзнае какво е направил, да се разкае и да го признае", посочи Джамбазов в ефира на bTV.

Той обаче уточни, че в никакъв случай не е задължително при споразумения да се дават много по-различни присъди от тези, които ще се получат на процес.

Освен това всяко споразумение трябва да е одобрено от съда и той има последната дума, категоричен бе Джамбазов.

Той добави, че трябва да се помисли за реформи в цялостната наказателна политика, а не да се търси отговорност за единични случаи.

Божидар Джамбазов коментира и темата забавното правосъдие, заради което се водят дела в Страсбург.

Бавното правосъдие се отразява върху чувството за справедливост на хората. То е лошо за всички страни, вредно е за цялата система, изтъкна зам.-главният прокурор.

Джамбазов заяви, че подкрепя решението да се изплащат обезщетения в размер на 10 000 лева в случаите, когато делата се бавят с над 6 години. Мярката беше одобрена в сряда на Министерски съвет.

„Принципно наистина е по-добре да се изплащат тези обезщетения в България и да не се стига до дела в Страсбург. Има дела, които се бавят доста в годините и за тях се дължи обезщетение, това е така не само тук, но и по света. Въпросът е обаче подобен тип поведение на съдебната система да е сведено до минимум - да е изключение, а не правило", заяви зам.-градският прокурор.

Той отбеляза все пак, че има дела, чието естество изисква много време за разследване и тогава е нормално да има голямо забавяне на процеса. „Такива са икономическите дела. Когато трябва да се правят анализи на дейността на дружества през последните 10-15 години, няма как да се очаква, че делото ще приключи за няколко месеца", допълни Божидар Джамбазов.

Юристът даде за пример някои от делата, по които работи, които се бавят доста дълго. Четири от тях са срещу бившият шеф на „Топлофикация" Вальо Топлото.
„Две от тях са на съдебна фаза, има 2 присъди, които са осъдителни. По едната присъда обаче делото все още не е в Апелативния съд, защото още няма мотиви. Иначе присъдата е постановена през 2010 година. Същото е положението с делото срещу Александър Томов, който миналата година получи 9-годишна присъда", каза Джамбазов и допълни, че няма как едно дело да се придвижи до по-горна инстанция, ако не са написани мотивите на съда за присъдата.
Ако няма мотиви, няма как да се обоснове страната на обвиняемия защо е против присъдата", обясни прокурорът.