Днес започва делото за влаковата катастрофа край Калояновец на пътническия влак София - Варна.

В Старозагорския окръжен съд на подсъдимата скамейка ще седне вторият машинист Христо Тиляшев, срещу когото прокуратурата внесе обвинителен акт.

Той ще отговаря за смъртта на колегата си Венко Тодоров и тежките наранявания на четирима от пътувалите в композицията.

Според прокуратурата Тиляшев е нарушил грубо правилата за движение, като прекарал многотонната машина със скорост от 106 км при разрешена до 40 км /час. Предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор.

Тиляшев е с мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 2000 лв. Негов защитник е известният пазарджишки адвокат Хари Харалампиев, който обяви, че ще настоява за пълното оправдаване на клиента си, с мотива, че виновник за катастрофата не е човешка, а грешка на техниката.

Припомняме, на 12 юли миналата година бързият влак София-Варна дерайлира край гара Калояновец в област Стара Загора. При инцидента загина машинистът, а други 14 души бяха ранени.
В композицията пътували около 160 пътници. Влакът е бил с пет вагона. Оказа се, че влакът е управляван с превишена скорост от начинаещия помощник-машинист, а не от загиналия Венко Тодоров. При разчитане на скоростомера на влака бе установено, че той се е движил със 100 километра в час при ограничение 40 километра в час.