Имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и неговия син Ивайло Главинков е било запорирано от Софийски градски съд.

Запорът е наложен след искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Припомняме, Софийска градска прокуратура официално обвини Христо Бисеров на 9 април за извършени три умишлени престъпления. Спрямо Христо Бисеров е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 25 000 лева. На бившия депутат и зам.- шеф на парламента му е забранено да напуска страната.

Проверката на комисията е започнала още през ноември 2013 г., след като срещу Бисеров и Главинков е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. В хода на проверката е поискана информация от 7 европейски държави, включително Македония и Швейцария.

Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки.
В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Мария Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.
В иска се претендират още левовата равностойност на акции и дялове, суми от продажбата на дялове и имущество, средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество. Искат се средства, които Ивайло Главинков е давал на заем на физически и юридически лица, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество претендира от Христо Бисеров и Ивайло Главинков и сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков в размер на 314 529 долара и 117 192 евро, които са обект на наказателното производство срещу двамата.

Христо Бисеров изненадващо напусна парламента в момент, в който беше дори и зам.-председател от групата на ДПС и зам.-председател на самото 42 Народно събрание. Това стана през ноември 2013 година, като дни след това срещу него започна разследване. Христо Бисеров изчезна от публичното пространство, като единствено бе засичан, когато се яви на разпити или като свидетел в съда по други дела.