Планират закриване на 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост. Това стана след проверки на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение. Срокът е до 2027 г.

При проверки от прокуратурата и социалното министерство от 26 октомври 2020 г. До 20 ноември 2020 г. бяха установени нередности. Инспектирани са 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната.

След сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), до социалното министерство от август 2020г., през септември ВАП сезира Агенцията за качеството на социалните услуги за извършването на проверки.

Сигналът описваше, че в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил са установени нередности.

Част от тях са свързани с данни за насилие от страна на персонала върху потребителите; насилие между потребителите. Имало обособени изолаторни помещения, в които насилствено са затваряни потребители. Установена е лоша хигиена и миризма на урина; прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

В резултат на констатациите по време на проверките, от МТСП ще бъдат изготвени Планове за действие за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

Закриват социалните домове в Куделин и Говежда
Обновена

Закриват социалните домове в Куделин и Говежда

Домът в Самуил ще бъде затворен през следващата година

Социалното министерство ще изготви и втори План за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. В него ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, финансирани със средства от държавния бюджет (общо 28 институции).

Очаква се до края на декември 2020 г. Във Върховната прокуратура да се получат и обобщените заключителни доклади.