Задържаните на 31 декември в Бургас на турския кораб "Рилза Терзиоглу" Демирел Йълмаз и Яхия Махиер са издирвани от бюрата на Интерпол в Рим и Дамаск за различни престъпления.
Това показват направените запитвания към Белиз, САЩ и Турция, съобщи, цитиран от БТА, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

По думите му американската гражданка Айше Нур Ансанлар - била на борда, също има забрана да напуска територията на Турция от бюрото на Интерпол в Истанбул и срещу нея са заведени дела за крупни финансови измами от страна на Криминалния съд в Истанбул.

Ген. Борисов каза още, че сред откритите на кораба фалшиви документи има и български паспорт, който се е оказал фалшив.
По думите му на задържания кораб е имало членове на международна престъпна група за трафик на хора.

Плавателният съд, който е под турски флаг, бе задържан около 23.00 при проверка на служители на Гранична полиция, припомня Дарик радио.
При задържането на кораба, капитанът предложил първоначално подкуп от 40 000 евро, а по-късно – от 100 000 евро, за да бъде освободен плавателният съд.

На борда бяха открити и конфискувани недекларирани долари и евро, както и голямо количество контрабандни таблетки “Аналгин”, антидепресанти и други лекарства.