Здравеопазването може да остане без финансиране от началото на септември, ако не се актуализира бюджетът на Здравната каса. Това алармира председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР.

От съсловната организация поискаха спешна среща с премиера, финансист номер 1 на държавата и представителите на всички парламентарни групи, представени в Народното събрание. Поводът за настояването е именно задълбочаване на финансовата нестабилност в системата на здравеопазването.

До 15 юни Здравната каса трябваше да е готова с доклад за състоянието на бюджета на фонда, тъй като дефицитът е около 400 милиона лева. Според ръководството на съюза са необходими бързи мерки за гарантиране устойчивото функциониране на сектора.

От своя страна пък заместникът на Райчинов - д-р Юлиан Йорданов обясни пред БНТ, че причината парите за здраве да се изчерпат, е че касата се разплаща с бързи темпове. „Някой трябва да бие тъпана", каза д-р Йорданов. Той припомни, че още в началото на годината лекарите са предположили, че се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от около 200 милиона лева. Всъщност задаващият се дефицит до края на годината се очаква да е 400-500 милиона лева.

Д-р Йорданов подчерта, че не се знае дори ако Надзорният съвет на Здравната каса направи предложение за актуализация на Касата, ще има ли парламент, който да го приеме, както е по нормативна база.