С половин милиард лева са задлъжнели университетските и ведомствените болници към момента. Това заяви здравният министър Таня Андреева по време на съвместна пресконференция с шефа на НЗОК, д-р Румяна Тодорова.

Стана ясно, че преди срещата с медиите, здравния министър е провела дискусия с директорите на университетски и областни болници, като някои от тях вече са в практически фалит. Стана ясно, че най-лошото финансово състояние е на Старозагорската Университетска болница и ВМА.

Според Андреева, причините за това са две: 1,5 млрд. лв, прехвърлени от здравеопазване към останали финансови нужди на страната и откритите 32 нови лечебни заведения за последните 4 години, за които няма ясна визия и критерий „Здравеопазването ни е в разруха, в каквато и посока да се обърнем, проблемите са много", алармира Таня Андреева. По думите й, приемствеността в този сектор е най-необходима.

Андреева разясни, че за да бъдат спасени болниците, ще се изготвят ясно разписани критерии за сключване на договори със здравната каса. Стана ясно, че здравният министър има идея да се подготвят различни цени или пакети за различните нива на компетенетност в болниците. Така от гледна точка на апаратура и иновативни методи на диагностика, в различните болници ще струва различно. Според Андреева, предстои да се работи и по ново остойностяване на клиничните пътеки.

Здравният министър заяви че също така е препоръчително да се въведе и минимален, а не максимален срок за хоспитализация по клинични пътеки. „ Първите 100 дни основно гасихме пожари" Така Андреева обобщи работата си до момента. По думите й, екипа на МЗ до края на годината ще начертае пътя, по който ще заработи министерството от 1 януари 2014 година.