Здравната каса плаща значително повече пари за лекарства и медикаменти, отколкото за лечение на гражданите.

Именно това е притеснило правителството и е накарало кабинета да подкрепи на днешното си редовно заседание въвеждането на краткосрочни мерки по отношение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Тези мерки бяха със срок до 1 януари 2014-та година и са насочени към изменения и системите на болничната помощ, на лекарствените средства и на стандартите, по които ще работят болниците.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева разказа пред журналисти подробности около гласуваните промени, като сигнализира, че никъде по света не се отделя такъв огромен ресурс за консумативи и медикаменти, както у нас.

"Максимум 30 % е разходът за консумативи и медикаменти в другите страни", посочи министър Андреева и сигнализира за това, че ако не се вземат спешни мерки, скоро Здравната каса няма да покрива болнична дейност, а ще плаща само медицински изделия и лекарства.

Според одобрените от кабинета промени вече се въвеждат определени правила, при които болниците ще подписват договори с НЗОК. Здравната каса вече ще има възможност да договаря отстъпки на лекарствата и конкретни цени.

"Въведената мярка ограничава фирмите да не могат да се явяват по Закона за обществените поръчки в болниците, ако предлагат по-високи от договорените с касата цени", обясни здравният министър. Тя мотивира тази промяна с данните, че в момента има случаи на предложени цени, които са 19 пъти по-високи от договорените със здравната каса.

Д-р Таня Андреева отбеляза още, че в големите болници у нас, където цените би трябвало да са по-ниски поради по-големите закупени количества, се оказва, че са най-високите цени.

Сред останалите промени относно лекарствената политика у нас е и т.нар "позитивен списък". Този списък обаче ще бъде отварян веднъж годишно и само тогава в него ще могат да бъдат включвани нови медикаменти.
"Няма да лишаваме пациентите от лечение. Ако има заболявания, за които до момента не е имало медикаменти, те ще могат да бъдат включвани втори път в годината", обеща министър Андреева.

Тук обаче се появява идеята, ако три месеца след регистрация на медикамент с ниска цена няма доставка, въпросната фирма с този медикамент да излиза от позитивния списък.

Друго изменение е и връщането на Съвета по цени и реимбурсация отново към Министерството на здравеопазването.

"Целта на всички тези промени е да се въведат контролни механизми, защото до момента касата беше само пасивен платец - каквато фактура й се предостави, тя я изплаща без да има реални механизми за контрол, проверка и участие, когато се взимат решенията", обобщи здравният министър.

Тя се зарече за пореден път, че ще спази обещанието си и болниците ще си получат дължимите от НЗОК пари за последните три месеца на изминалата 2013-та година още в рамките на месец януари.