С огромно недоумение и възмущение фармацевтите посрещнаха учудването на здравния министър Атанасова, че част от лекарствените продукти, включени в Приложение № 1 на Позитивния лекарствен списък се доплащат от пациентите. Става въпрос за медикаменти, предназначени за лечение на заболявания, които се заплащат по реда на Закона за здравното осигуряване с ниво на реимбурсиране 100 %.

Ако министърът на здравеопазването си бе направил труда да се запознае с действащата нормативна уредба, щеше да е наясно, че единствено референтният продукт в съответната група с ниво на реимбурсация сто на сто е напълно безплатен за пациента.

Последното е видно от Приложение № 1 на Позитивния лекарствен списък - Лекарствени продукти, предназначени за лечение на заболявания, които се заплащат по реда на Закона за здравното осигуряване, посочват от фармацевтичния съюз.

Те са категорични, че спазването на действащата в страната нормативна уредба не може и не бива да се определя като „безумие". Припомняме, вчера здравната министърка Десислава Атанасова се удиви, че аптеки искат пациенти да доплащат за лекарства, които са 100% поети от НЗОК.

Ние също считаме, че е безумие министерството на здравеопазването да продължава да твърди, че всички 100 % реимбурсирани от НЗОК лекарствени продукти са безплатни за пациентите, а в същото време да не полага дори и минимални усилия това да стане факт, се казва в позицията на фармацевтите.

Те са на мнение, че хвърлянето на обвинения към аптеките е неприемливо, още повече, че става въпрос за лекарствени продукти, които аптеката отпуска без надценка, практика, която Комисията по защита на конкуренцията определи като прехвърляне на социалната отговорност на държавата върху аптеките.

От наличната към момента в Българския фармацевтичен съюз информация става ясно, че аптеките нямат никаква вина за създалата се ситуация.

Фармацевтите призоват гражданите при съмнения за нарушения да сезират Комисиите по етика и качество на РФК на БФС.