Пленумът на съдиите от Върховния административен съд реши да не сезира Конституционния съд заради жалбата от Десислава Иванчева. Решението беше взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали.

Припомняме, вчера стана ясно, че бившата кметица на ж.к. "Младост" оспорва по съдебен ред отказа на първите двама от евролистата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати в новия ЕП.

Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, смята, че изборът на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова - също от листата на ДПС, е незаконен.

Иванчева оспорва във ВАС оттеглянето на Карадайъ и Пеевски от евролистата

Иванчева оспорва във ВАС оттеглянето на Карадайъ и Пеевски от евролистата

Върховните съдии трябва да решат дали да сезират Конституционния съд

Според нея зачетените от Централната избирателна комисия заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят съгласието си за участие във вота след провеждането на самите избори е институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

В своята жалба Иванчева посочва, че решението на ЦИК нарушава Конституцията в частта, в която се постановява, че не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

ДБГ търси куражлии, които да оспорят решението на ЦИК

ДБГ търси куражлии, които да оспорят решението на ЦИК

Така могат да извадят Пеевски и Карадайъ от българския парламент

Съгласно Изборния кодекс върховните съдии могат да сезират Конституционния съд при постъпило в срок оспорване от кандидатите за евродепутати от България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите. Именно по тази причина председателят на ВАС Георги Чолаков свика колективния орган, за да се вземе решение дали искането да бъде отправено към Конституционния съд.

Припомняме, миналата седмица Димитър Делчев от ДБГ призова да се намерят куражлии, които да оспорят по съдебен път решението на ЦИК относно оттеглянето на Карадайъ и Пеевски, тъй като според него то било незаконно.