Българският баритон Владимир Стоянов. беше удостоен със званието "Рицар на Верди" на концерт в Парма, предаде БНТ. Това второто престижно отличие за световно признатия ни артист, след като преди две години в Италия получи наградата "Фалстаф".

Познавачите определят българския изпълнител като истински благородник на оперната сцена, а пеенето му - като въплъщение на класа, елегантност и стил. И макар че точно затова званието "Кавалер" или "Рицар на Верди" толкова му подхожда, за него наградата е неочаквана.

"Тази награда дойде много неочаквано и затова ме развълнува толкова много. Беше ми връчена по време на концерт в "Театро Реджо" - Парма, аз нищо не знаех, нямах никаква информация. Преди моето изпълнение на граф ди Луна, концертът беше спрян и беше обявена тази награда." - споделя Владимир Стоянов.

Наградата се смята за много специална, защото се връчва от елитен клуб, обединяващ най-заклетите почитатели на композитора Джузепе Верди.

"Нарича се клуб на 27-те. Всеки един от тях носи името на една от оперите на Верди и това са, така да кажем, изключителните фанатици на Вердиевото изкуство. Не всички певци минават в този театър. Когато се изпълняват оперите на Верди, това е публиката, която ако има нещо, което не е както трябва, което не харесва, тя го изразява публично във формата на викане, на свиркане, на протестиране. Това е едно от малкото места в света, където все още има тази традиция публиката да изразява гласно своето мнение и впечатление от изпълнението." - разказва българският оперен изполнител.

Владимир Стоянов от години се радва на любовта на публиката в Парма. Печели я още през 2003 г, когато с големи колебания приема да пее партията на Жорж Жермон в "Травиата".

Казва, че любовта между него и тази публика е взаимна. Доказва го и фактът, че въпреки изключителните български оперни певци, пели преди него в Италия, никой досега не е бил обявяван за "Кавалер на Верди" в дългата история на тази престижна награда.