Тази година Голямата награда за литература на СУ "Св. Климент Охридски" получава писателят, преподавател и общественик Боян Биолчев

На тържествена церемония в Аулата официално ще бъде обявен носителят на Голямата награда за литература на Софийския университет за 2008 г.

Голямата награда за литература на Софийския университет се връчва от 1999 г.

Досега с нея са били отличени Вера Мутафчиева, Борис Христов, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров, Георги Мишев и Дончо Цончев.

Боян Биолчев е роден на 11.ХІІ.1942 г. в София. Завършва полска филология в Ягелонския университет в Краков, Полша.

От 1972 г. е преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски".
Докторската му дисертация е на тема "Драматургията на Станислав Виспянски, енциклопедист на неоромантизма" (1978). Сред научните му съчинения са "Пътят на едно възраждане. Самобитност и европейски традиции в поезията на полския Ренесанс", "Отвъд мита. Адам Бернард Мицкевич - между осанката на народния пророк и Homo ludens" (1996).
Автор е на над 200 научни публикации - студии, статии, предговори, научни съобщения.

Доцент е от 1982 г., професор - от 1996 г. и академик на Световна академия "Платон" - от 2002 г.

Боян Биолчев е бил декан на Факултета по славянски филологии от1993 до 1999, както и ректор с два мандата на СУ "Св. Климент Охридски" от 1999-2003 и от 2004-2007.

Боян Биолчев е и автор на белетристични книги, предимно сборници с къси разкази и новели сред които "Зуброва трева", "Бюро намерени вещи през 2001 г.", "Писма от рая" и "Листа от ада", "Държавата Урария", "Усещане за България", "Сладко нищо", "Белег", "Сапфир", "Мираж под наем", "Нищо за продан". Той е и автор на няколко романа "Очите плачат различно", "Сатурнов кръг", "Амазонката на Варое".

Автор е на филмови сценарии за игрално и документално кино, като "Войната свършва днес", "Мъжка история", "Тайната на дяволското оръжие", "Вик за помощ", "Раздяла за трима", "Черно на бяло" и др.