Екс-вокалистката на Nightwish Таря Турунен ще изнесе концерт в столичната зала „Универсиада" на 28 октомври.

Ангелогласната певица е позната в световните музикални среди най-вече като уникалния глас на финландските готик метъл идоли Nightwish, които я изгониха в края на 2005 г.

Приемана като истинска икона, талантливата певица обединява в своята музика два музикални свята, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си - метъл и опера.

Заедно с Nightwish издава 6 албума и оставя траен отпечатък в творчеството на групата с брилянтния си драматичен сопран с диапазон, който обхваща три октави.

Заради изключителните си вокални заложби Таря неслучайно е наричана „славеят на скандинавския метъл".


Таря Сойле Сузана Турунен-Кабули е родена на 17 август 1977 г. в Китее, Финландия. От съвсем ранна възраст посещава уроци по пиано, а по-късно изучва и флейта.

Учила е класическо пеене и музикален театър в музикалната академия в Савонлина. На 18-годишна възраст се установява в град Куопио и започва да изучава църковно пеене в академия „Сибелиус" в Хелзинки.

Специализирала е и класическо пеене в консерваторията в Карлсруе, Германия.

Певицата споделя, че през годините на нейната кариера най-силно вдъхновение черпи от творчеството на Селин Дион и Ане Софи фон Отер, а за любим композитор посочва Йоханес Брамс.

Първите 500 билета за шоуто на Таря в София ще струват 20 лева, а следващите - 25 лева. В деня на концерта цената им ще е 30 лева.

Продажбата им стартира на 21 юли в билетния център на НДК, в мрежата на Ticketpro, както и в магазините Vision (София), Sound garden (Бургас), Music center и Rock shop (Пловдив), „Млад техник" (Сливен) и „Медуза" (Велико Търново).