На пресконференция днес в столичния клуб "Максим" под сградата на театър "Българска армия" бяха обявени тазгодишните претенденти за наградите на престижната фондация Аскеер. Важно е да се отбележи, че тази година фондацията чества 20 години от създаването си.

Сред журито са видни културни личности , режисьори, писатели и театроведи като проф. дфн Богдан Богданов, проф. дфн Геогри Каприев, доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн Ивайло Знеполски, Митко Новков, Федя Филкова и др. В гласуването не участват членове на Журито, които си оспорват отличието. Тази година това е драматургът Георги Господинов.

Номинирани в категорията за Съвременна българска драматургия Аскеер 2010 са:

1. "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" от Георги Господинов

2. "Откат" от Захари Карабашлиев

3. "Приятнострашно" от Яна Борисова

И този път фондацията подготвя публикуването на поредната книга от Библиотека на Съвременна българска драматургия "Аскеер". Отделните томове съдържат преди всичко трите номинирани пиеси, но и студии, дело на именити творчески личности от състава на Журито.

На 23 май, по време на Галаспектакъла Аскеер 2010, шестият том от Библиотеката ще има своята премиера на сцената на театър "Българска армия".

Ето и списъка с останалите 8 номинирани пиеси, които не успяха да се преборят за следващото класиране:

1. "STEFAN!" от Анна Петрова

2. "Гимнастика за бременни" от Здравка Каменова

3. "Първата жена" от Ивайло Андонов

4."Христос и Магдалена" от Кева Апостолова

5. "Трилър" от Любомир Пеевски

6. "Убийте тази жена!" от Майя Праматарова

7. "Живите от мъртвата махала" от Петър Анастасов

8. "Малката кибритопродавачка" от Светозар Георгиев

"Тази година има ясно изразена граница - няколко много силни текста и няколко много слаби. Даже разсмиващо слаби. Досега толкова интелектуално съсредоточена драматургия не сме журирали.", коментира Георги Лозанов.

Той допълни още, че съвременната драматургия и пиеси са поели щафетата да се изправят срещу Биг Брадър - "Търси се защита на интелектуалната позиция в България".

Лозанов обърна специално внимание и на темата за прехода в родната история, определяйки го като период на мутренско и чалгаджийско всекидневие.

"Ние все чакахме големия роман, пиеса за прехода... Сега ни е ясно, че това няма да стане."

Журито си даде свободата да сподели и интересна подробност с журналистите на днешната пресконференция. Те споделиха, че текстът на Петър Анастасов бил на прегласуване и така попаднал в категорията "номиниране и неноминиране", заяви председателят на фондацията Милен Миланов.

Той добави още, че начинът, по който работи журито е неестествен, но уникално добър и ползотворен като подчерта колко е трудно да се събере жури от този характер на едно място.

"Няма остри думи, има само остри дебати", Миланов коментира добрата работа на журито.

"Всички ние работим за българската драматургия, за българския театър", заяви още той и с тези думи се сложи край на официалната част от пресконференцията.