Днес излиза книгата на Райко Матеев „Моята Азия. С яхтата „Хелиос" от Царево до Сингапур", 15 лв., 336 стр.

Един българин решава да се измъкне от своя омагьосан „Бермудски триъгълник" - кварталния супермаркет, панелката и мястото, където се правиш, че работиш.


Райко Матеев (53-годишен) заедно с партньора си Светлозар Велиславов (32-годишен), тръгва през 2006 година с десетметровата яхта „Хелиос" от порт Царево.

След 94 дни плаване и 8000 морски мили през Черно, Мраморно, Егейско, Средиземно, Червено, Арабско и Андаманско море и Индийския океан „Хелиос" пуска котва в залива Ао Йон на тайландския остров Пукет.

Азия омагьосва чужденците, но малцина решават да свържат завинаги живота си с нея. Райко Матеев е единственият българин, собственик на ресторант и „лейди бар" в екзотичния остров Пукет. Животът му е сбъднатата мечта на цяло поколение българи, които жадуваха да пътуват, но попаднаха в клещите на „прехода".

Моята Азия нагледно доказва нещо, което мнозина знаем на теория, но все не дръзваме да проверим на практика: преодоляването на страховете, включително страха да си напълно свободен, отваря много пътища.

- Пътят към морето. Това е история не за класическия блян по далечни морета, а за реални пътешествия, заплатени с изтощителни усилия, опасности и отказ от сигурността на ежедневието.

- Пътят към насладите. Това е автобиографията на човек, който не теоретизира за сетивните удоволствия, а използва с вдъхновение силни подправки, пие добри вина и се радва еднакво на романтичния и на плътския вкус на любовта.

- Пътят към Азия. Това не е предвидимата екзотика с ключови образи като коралов плаж, палми, коктейли, а разказ за това как един авантюристичен дух открива своята философия и своето място далеч от предопределеното от корените, там, където основното правило е „Майпенрай" - карай да върви.