17-ото издание на „София филм фест" ще се състои от 7 до 24 март в София, като по традиция ще има и специални издания в Бургас, Пловдив и Варна, предаде Stand.bg.

Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития.

Програмата ще съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики.

За 11-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Израел, Киргизстан, Латвия, Молдова-Германия и Румъния. Наградата е статуетка и парична премия от 5 000 евро.

За трета поредна година отново два български филма ще участват в Международния конкурс - „Цветът на хамелеона" на режисьора Емил Христов и „Джулай" на Кирил Станков.

Конкурсът за български късометражен филм на 17-ия „София филм фест" продължава традицията на Наградата Jameson, която 10 години провокира много млади кинематографисти в България да представят свои филми, а в не малко случаи - и специално да създадат творби за участие.

Селекционната комисия  в състав: Светослав Драганов - режисьор, Петя Александрова - кинокритик, и Неда Морфова - режисьор, носител на наградата Jameson за 2012 г., ще определи 12-те финалисти. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е с обща стойност 7 000 евро и се състои от 1 000 евро парична премия и 6 000 евро в услуги, осигурени от LVT, „Камера" и „Чучков Брадърс", които се получават от режисьора на филма-победител.

Рубриката „Големите награди" включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2013 г. освен „Любов" са още „Цезар трябва да умре" („Златна мечка - Берлин '12) на Паоло и Виторио Тавиани, „Пиета" („Златен лъв" - Венеция '12) на Ким Ки-Дук, „В къщата" („Златна раковина" - Сан Себастиан '12) на Франсоа Озон, „Everybody in Our Family" („Сърцето на Сараево" - Сараево '12) на Раду Жуде.

Сред специалните събития ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите Лина Нери Тавиани, които ще представят последния си филм „Цезар трябва да умре" и специална ретроспектива на братя Тавиани.

Паоло Тавиани ще получи лично наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството.

През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия „Рок филм фест". По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire", „200 мотела" и „Последният концерт на Крийм", както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys" (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток" (1994).

В годината на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл „We Will Rock You", изграден върху великите хитове на Queen, ще бъдат показани също покажем „Пинк Флойд: Стената" (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща" (1987).

Фестивалните фаворити на "София филм фест" 2013