Тържествена церемония по награждаването на победителите в конкурса за художествени произведения „Галерия Todoroff" се състоя в Националната художествена галерия (НХГ) в сряда вечерта.

Присъдените награди бяха в три категории: „Живопис", „Скулптура" и Специална награда Todoroff 2008.

В раздел „Скулптура" известният български творец проф. Георги Чапкънов връчи наградата на Андрей Москов - за скулптурата „Виночерпец".

Директорът на НХГ - доц. Борис Данаилов, награди победителя в категорията „Живопис"  - Румен Статков, който спечели с платното си „ Менада".

Специалната награда Todoroff 2008 бе връчена лично от Иван Тодоров, собственик на едноименната изба, на Емил Попгенчев  за платното „Дионисиеви празници" .

„Конкурсът узрява!" - това беше единодушното мнение на членовете на журито.

"Инициативата на тема „Философията на виното и живота", която подехме преди близо пет години, е реверанс към българските творци и призив към нацията за по-хармонично и благородно общуване", заяви на официалната церемония Иван Тодоров.

Гостите на събитието станаха свидетели и на няколко изпълнения на стипендиантите от фонд „Галерия на българските таланти" за учебната 2007/2008 г.

В същият ден беше открита изложба с всички наградени творби от 5-те конкурса досега, както и с номинираните от тази година произведения.

Експозицията може да бъде видяна до 10 ноември в залите на Националната художествена галерия.