Специални гости в единадесетото издание на Европейския музикален фестивал ще бъдат едни от най-добрите танцьори на танго в Европа.

На сцената ще танцуват ансамбъл „Белтанго" и приятели, както й унгарската двойка Ласло и Андреа, българските танцьори от клуб „София Танго" - Дани и Чарли и танцоьри от Нешкаарт.

Ансамбъл "Белтанго" е създаден през 1998 с призванието да представя културата на тангото. "Белтанго" е първият автентичен танго-оркестър на Балканите и е сред най-известните посветили се на тангото ансамбли в Европа. В зависимост от възможностите и изискванията на конкретната сцена "Белтанго" се представят еднакво успешно на големите концертни подиуми, театрални сцени, по-малки камерни зали, джаз и танго клубове, както и други специализирани зали, където оживява духът на Буенос Айрес. "Белтанго" е единственият танго-оркестър от Европа, който е поканен от Министерството на културата в Буенос Айрес, за да се представи на най-престижния "Световен фестивал на тангото - Буенос Айрес 2007". Всеки септември заедно с Белградската танго-асоциация, "Белтанго" са домакини на Международния фестивал на тангото в Белград.

Представяйки се пред публика, ансамбъл "Белтанго" се опитва да покаже цялото богатство на танго-репертоара, така че освен традиционното танго и композициите от течението "танго нуево" на Астор Пиацола той включва и нови композиции на съвременни автори, които се вдъхновяват от тангото. Синът на самия Астор Пиацола споделя: "Гордея се, че на света съществува оркестър като "Белтанго", който изпълнява музиката на моя баща така, както трябва. Бях искрено изненадан, когато видях и чух неговата музика да се свири със същото чувство в страна, толкова различна от нашата. Очевидно музиката на баща ми е универсална и "Белтанго" го доказват с чудесната си интерпретация."

 

„Европейски музикален фестивал" по традиция се организира с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столична община, под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Гидон Кремер, Пинкас Цукерман, Давид Валтер, „Солисти Венети" с диригент Клаудио Шимоне, ансамбъл „Кремерата Балтика", „Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър „Концертгебау", Литовски камерен оркестър, „Московски виртуози", Будапещенски камерен оркестър и много други.