Елена Атанасова е родена в София през 1929 година. От ранното си детство се занимава с рисуване. Учи /1948 - 49 г./ в Художествената академия - София, а години по-късно и в Хагската академия за изобразителни изкуства.

 

Участва в множество колективни изложби в България и чужбина. Член е на СБХ, както и на Холандското дружество на художниците. Тя е позната на българската публика с изящните си натюрморти и пейзажи от изложбата, послучай 70-тата й годишнина в залите на СБХ.

Експозицията в галерия-книжарница „София Прес" представя непоказвани до този момент творби, замислени и изпълнени като няколко  цикъла: „Танго", " Wellcome, welcome, welcome...", " O tempora, o mores!".

Остри, безпощадни, с отрезвяващо въздействие. Това са думите, които описват най-точно голямоформатните творби  - сцени от реалния живот, видени от окото на  мислещ художник и експресивно пресъздадени с точна и интелигентна ръка.

Сами по себе си, творбите на Елена Атанасова, нямат нужда от допълнителни заглавия.  Общото им въздействие има пречистващ характер - както в средновековните моралитета, в които страхът, ужасът и болката са препятствията, с които човекът се бори, за да победи накрая доброто!