"Идеите за бюджета на Министерството на културата са много добри. Убеден съм, че той ще бъде съвсем различен и ми се струва, че гилдиите ще бъдат удовлетворени."

Това заяви новият министър на културата Кръстю Кръстев пред БНР. Той смята, че няма да се стигне седмица без културни събития в страната, с каквато заплаши на пресконференция вчера председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев заради подготвяния нов бюджет.

"В системата работят много талантливи хора. Понякога трусовете в политическия живот им пречат да разгърнат докрай силите си. Вярвам, че това ще бъде част от моята политика - да създадем спокойствие и да дадем по-далечен хоризонт и предвидимост. Да положим целите, защото не е нужно да има огромно количество от задачи, които трябва да се изпълняват, а да се поставят в точното време и място, и да се изпълнят с точните хора", коментира доскорошния директор на пловдивския драматичен театър.

Ваня Григорова: Дефицит от 3% означава сериозно редуциране на разходите

Ваня Григорова: Дефицит от 3% означава сериозно редуциране на разходите

Тя призова за налагане на данък върху свръхпечалбите

Той призна, че не е мислил дълго дали да приеме предложението за стане министър. "Получих поканата от министър-председателя и от зам.-министър председателя. Случи се бързо - за няколко часа. Леко съм притеснен, но съм уверен, че работите ще станат", обясни той.

Вече има редовно правителство и този малък хаос, който се получи, трябва да спре, изтъкна Кръстев. "Хората трябва да се успокоят. Сценичните изкуства са моята специалност, може би ще започнем от тях. Но за да се получи цялостна визия за българската култура, нещата трябва да се подхванат от всяка страна. Обичам да работя с определени срокове. Не може да мислим и да се спасяваме поединично. Ако се обединим, ще правим по-качествено изкуство и ще имаме повече публика", смята той.

Кръстю Кръстев обмисля кого да включи в екипа си. "Имам нещо в главата си и скоро ще го видите", посочи той.

След ковид: Хората се връщат в кината, театрите, музеите и библиотеките през 2022 г.

След ковид: Хората се връщат в кината, театрите, музеите и библиотеките през 2022 г.

Същевременно се наблюдава спад при радио и телевизионните програми