Рилският манастир и землището му стават обект с национално значение по смисъла на Закона за устройството на територията. Това става с правителствено решение от днес, съобщават от „Дондуков" 1. По този начин ще бъде подпомогнато опазването на културното наследство на Светата обител, както и развитието на територията, на която е разположена.

От правителствената информационна служба припомнят, че Рилският манастир се е ползвал със специален статут и преди, и след Освобождението на България. През 1927 г. той е обявен за национален музей и исторически и архитектурен резерват. През 1961 г. става общодържавна собственост, а през 1976 г. - национален исторически резерват.

Монашеският му статут е възстановен след промяната на собствеността на обекта през 1991 година. Статутът му като паметник на културата с определени граници е повторно дефиниран по реда на националното законодателство, обнародвано през 1992 г. Манастирът в момента е недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Под егидата на ЮНЕСКО е от 1983 г.

Обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение няма да промени или отмени действието на Закона за културното наследство и опазването на културните ценности на тази територия ще бъде гарантирано, категорични са от "Дондуков" 1.