В последния си проект художничката работи като наблюдател на околната среда и творбите на други автори. Събирайки визуален материал в градовете или сред природата, тя постепенно натрупва колекция от снимки и започва изследване върху необяснимите и загадъчни сходства между обекти от различно време и на различни места по света.Причината за това действие са някои важни въпроси: Забелязваме ли парковите скулптури? Имаме ли желание да ги разглеждаме и да мислим за тях? Интересува ли ни защо са поставени точно тук, а не там? Различаваме ли ги от други неща наоколо? Изкушаваме ли се да ги „употребим" по нестандартен начин? А каква всъщност е връзката между парковата скулптура и природата?


Изложбата съдържа инсталация от фотографии и триизмерни обекти, както и селекция от документални видео материали по темата. Тя ще оформи визуален архив на избрани примери в парковата скулптура, тяхното аналитично възпроизвеждане, и пресъздава едно почти изкуствоведско изследване на тема „Форма, функция и материал".


Целта на проекта е да възникне дискусия върху качествата на художествени  обекти, създадени да съществуват в обществени пространства и да привличат не само погледи, но и мисли. Това е причината изложбата да се провежда в рамките на програма „Скулптура" на Галерия Васка Емануилова, в непосредствена близост до парк Заимов, населен със скулптури.


Рада Букова (р. 1973) завършва специалност Сценография (1997) в НХА, София. През 2002 се дипломира в Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, Париж. Създател е на творческите групи I'Agence (2002) и   (2005). От 2005 участва активно в дейността на алтернативното пространство La Generaleв Париж и Севър. През 2008 е първият носител на Наградата за съвременно изкуство БАЗА. Живее и работи в Париж. Автор е на сценографията на няколко театрални постановки, както и на кураторски проекти. Работи с видео, скулптура, звук, инсталация и пърформанс.

 

Галерия Васка Емануилова
филиал на СГХГ