Американският рапър Кулио, известен с емблематичния хит Gangsta's Paradise, почина на 59-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Дългогодишният му мениджър Джарез Поузи съобщи пред американски медии, че изпълнителят е бил в дома на приятел и е отишъл до тоалетната, но след това е бил намерен на пода в безпомощно състояние.

Кулио започва да прави музика през 80-те години на миналия век, но затвърждава мястото си в историята на хип-хопа, когато през 1995 г. записва Gangsta's Paradise.

Точната причина за смъртта му все още не се съобщава.

Въпреки това Поузи заяви пред TMZ, че парамедиците смятат, че рапърът е получил инфаркт.

Кулио, чието истинско име е Артис Леон Айви-младши, печели Грами за Gangsta's Paradise, която е част от саундтрака на филма "Опасен ум" с Мишел Пфайфър в главната роля.

Песента продължава да се слуша широко и току-що е надхвърлила един милиард стрийма в Spotify, според официалния му уебсайт.

През своята кариера, продължаваща четири десетилетия, той записва осем студийни албума и печели Американска музикална награда и три награди за видео музика на MTV.

Той беше активен чак до смъртта си - Кулио беше по средата на турне с други звезди от 90-те години, сред които Ванила Айс и Юнг Ем Си, и само преди няколко дни изнесоха концерт в Тексас.

"Изпадам в ужас, току-що чух, че моят добър приятел Кулио е починал", написа Ванила Айс в Twitter.