Откриването на една от най-впечатляващите археологически находки в Италия привлича вниманието на света. Новата изложба, която ще бъде открита този месец в Рим, представя етруски и римски статуи, извлечени от калта в региона Тоскана. Тези ценни артефакти бяха открити частично благодарение на интуицията на пенсиониран боклукчия.

На изложбата, която ще се проведе в двореца Квирнале, ще бъдат представени около двадесет и четири бронзови статуи, датиращи от трети век пр. н. е. до първи век сл. н. е. Те бяха открити при разкопки на руините на древен спа център и след месеци на реставрация най-накрая ще бъдат показани на публиката от 22 юни.

Още през ноември миналата година тези открития бяха обявени за най-голямата колекция от древни бронзови статуи, открити някога в Италия, и се смятаха за пробив, който ще промени историята. Археолозите в продължение на години подозираха, че в региона на село Сан Кашиано дей Бани, където все още се поддържат популярни термални бани, могат да бъдат открити древни руини.

Имаше обаче неуспешни опити за откриване на артефакти в миналото. През 2019 г. започнаха разкопки на малък парцел земя до обществените бани, които са от ренесансовата епоха. Въпреки седмиците от разкопки, те намериха само няколко стени.

Тогава един пенсиониран боклукчия и местен историк аматьор, Стефано Петрини използва своята интуиция. Той си спомня, че преди години бил свидетел на части от древни римски колони на стена, от другата страна на обществените бани. Тези колони били видими само от забравена градина, която някога принадлежела на неговия приятел, покоен зеленчуков търговец от Сан Кашиано, който отглеждал плодове и зеленчуци за продажба в селски магазин.

Когато Петрини разказва за наблюдението си на археолозите, те осъзнават, че са открили правилното място и започнали разкопките там. Тези открития представляват същински археологически съкровища и ще разширят нашето разбиране за древната италианска история.

Светилището е запечатано в началото на пети век от н.е., когато древният спа комплекс е изоставен, оставяйки статуите му, запазени от векове в топлата кал на баните.

Разкопките ще бъдат подновени в края на юни. Според експерти, през следващите години ще бъдат намерени още, вероятно дори другите шест или дванадест статуи, за които надписът казва, че са оставени от Марциус Грабило.

След изложбата в Рим статуите и другите артефакти ще намерят нов дом в музей, който властите се надяват да отворят в Сан Кашиано през следващите няколко години.

Петрини се надява, че съкровищата ще донесат "работа, култура и знания" в неговото село от 1500 души, което се бори с обезлюдяването като голяма част от селските райони на Италия.

Археолози откриха древни бронзови статуи в Тоскана

Археолози откриха древни бронзови статуи в Тоскана

Експертите определиха находката като "изключителна"