Първият художествен филм за пророчицата Ванга ще се снима от български и руски кинематографисти.
Един от кандидатите за режисьор беше Владимир Меншов.
Той посетил местата, където е живяла Ванга, прочел сценария и... се отказал.

Владимир Валентинович тогава каза, че му е трудно и се страхува да се заеме с този филм, каза сценаристът на филма Юлиана Златкова, цитирана от електронното издание МИГнюз.
Той открил в живота на пророчицата много неясни моменти. Ванга е най-загадъчният и удивителен човек на ХХ век, заявил Меншов.

Искаме филмът да бъде заснет от руски режисьор и ще разгледаме други кандидатури, съобщи още Златкова.

Предсказанията на българската пророчица са разпространени по цял свят. За 55 години баба Ванга е приела повече от 1 милион души и е донесла на българската хазна 100 милиона долара, пише изданието, като подчертава, че прогнозите й почти винаги са били точни.

Инициативата за заснемането на филма е по повод 100-годишнината от рождението на пророчицата, която ще се отбележи през 2011 година.
За основа на сценария е послужила книгата на Величка Христова "Пророчицата Ванга: Единствената връзка между небето и земята".

Хората всъщност не знаят какъв човек беше Ванга, разказва Юлиана. А дори само общуването с нея беше богатство.
Дори когато просто сядахме да обядваме с нея на една маса. Възникваше особена атмосфера, когато всичко лошо в живота изчезваше и оставаше само хубавото. Шегите, пороят от солени изрази и пикантни анекдоти... И когато някой я разсърдеше, Ванга не подбираше думите си.
Също така тя не обичаше когато я питат по любовни дела - смяташе ги за безкрайно маловажни.
Тази неграмотна жена беше много колоритна личност, казва Златкова, която се е срещала с Ванга няколко пъти.