За незабавно увеличение на заплатите на работещите в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" с 22 % от 1 ноември - Деня на Народните будители настояват от КНСБ. Това увеличение бе обещано още през 2015 година, припомнят в писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и на финансите Владислав Горанов и до парламентарните комисии от синдикатите.

Синдикалистите настояват от следващата година висококвалифицираните специалисти да имат минимална основна заплата от 700 лв. Синдикатът има готовност за обявяване на протест на 10 декември, когато е Празникът на Националната библиотека.

В мотивите за увеличението на месечното възнаграждение на библиотекарите е се посочва стремежът минималната основна заплата на служител с висше образование да стане 585 лв., а на служител със средно образование - 465 лева.

След миналогодишните протести заплатите в най-голямата ни културна институция са увеличени едва с 10-12 % - от 480 на 530 лв. Толкова взимат в момента специалисти с по две висши образования, ползващи няколко чужди езика, припомнят от КНСБ.

Основните работни заплати на голяма част от библиотечните специалисти в НБКМ към настоящия момент са между 530 и 550 лева, припомнят синдикалистите. Към 31 декември 2015 г. те бяха преобладаващо около 480 лева, което предизвика недоволство и протести в края на 2015 г., поради малката разлика между тях и Минималната работна заплата (МРЗ), която от 01.01.2016 г. стана от 380 на 420 лв.

Благодарение на действията на Министерството на културата и на съответните Комисии в Народното събрание, беше обещано увеличение от 22 % на бюджетите на културните институции, включително и на НБКМ, с цел да бъдат индексирани ниските заплати.

В писмото се изразява подкрепа на искането от културното министерство и парламентарната комисия по култура, бюджетът в тази сфера да бъде увеличен със 70 милиона лева.

Бюджетът за работни заплати в Националната библиотека за 2017 г. да бъде увеличен с 20 %, като минималната основна заплата на висшист в НБКМ да стане 700 лева, а на служител със средно образование - 560 лева, настояват от синдикатите.

Техният мотив е увеличението на минималната работна заплата за страната на 460 лева, което ще стане от 1 януари 2017 година.