Официалното откриване на фестивала ще бъде на 21 октомври в Дома на киното с китайската суперпродукция „Живот в грим"/"Forever Enthralled" на носителя на „Златна палма" Чън Кайгъ, познат на българската публика от превърналите се в класика „Сбогом, спътнице моя" и „Обещанието".

„Живот в грим" беше сред номинираните за „Златна мечка" на фестивала в Берлин. Филмът представя живота на най-известния изпълнител в „Пекинската опера" Мей Ланфан. За да бъде историята максимално достоверна, режисьорът се допитва до семейството на Ланфан, което следи отблизо процеса на снимките. Филмът спечели най-престижната азиатска награда „Златен петел" за най-добър филм на 2009-та. Главните роли са поверени на китайската звезда Лай Лион, познат от култовия "3 Extremes" и красивата Джан Дзъи, позната от хитовете „Герой", „Тигър и Дракон", „2046" и „Мемоарите на една гейша".

„Живот в грим" ще бъде представен в пълната си фестивална версия, за да могат зрителите максимално да се доближат до блясъка и пищността на китайското оперно изкуство през 20-ти век.

Веднага след европейската му премиера на фестивала в Цюрих, българските зрители ще могат да видят провокативния „Пънк от Пекин"/"Beijing Punk". Австралиецът Шон Джефърд представя пекинския ъндърграунд така, както никой местен не би посмял - бръснати глави, татуировки, тонове алкохол и шумна музика.

Специален акцент ще бъде поставен върху киното на Малайзия. Някои от най-известните имена на малайзийската нова вълна, ще присъстват в афиша на фестивала. Зрителите ще могат да видят дебютния филм на Тан Чуй Муй „Любовта побеждава всеки"/"Love Conquers All", предизвикал фурор както сред публиката, така и сред критиката на фестивала в Ротердам и отличен с престижната награда „Тигър". Два от най-успешните филма на Джеймс Лий - „Незаменимата перална машина"/"My Beautiful Washing Machine" и „Преди да заобичаме отново"/"Before We Fall In Love Again" също ще имат своята премиера пред българска публика. Джеймс Лий е един от най-любопитните творци на Малайзия, бивш графичен дизайнер, в момента той режисира театрални постановки, създава впечатляващи инсталации, с които е чест гост на Музея за модерно изкуство в Куала Лумпур и пише сценарии за филми, които сам режисира.

В програмата на фестивала е включен и един от най-успешните японски филми през последните години „Глътка чай"/"The Taste of Tea" на режисьора Катсухито Иши. Задълбочен портрет на едно нетрадиционно японско семейство, в което майката съвместява домакинската работа със създаването на анимационни филми, дядото помага на майката с различни ексцентрични идеи относно филмите и в същото време се опитва да запише своето първо парче, а на внучката постоянно и се привижда уголемена версия на самата нея. Забавна история, представена с изтънчен източен маниер, много красиви кадри и впечатляващ актьорски състав включващ любимеца на Такеши Китано - Таданобу Асано, отличен с наградата за мъжка роля от фестивала във Венеция, номинираната за „Оскар" за ролята си във „Вавилон" Ринко Кикучи, най-популярния японски хореограф на модерни танци Кайжи Морияма и новите надежди на японското кино Такахиро Сато и Ана Тсучия.