Американският режисьор и продуцент Стивън Спилбърг обяви, че е откупил правата за филм за живота на иконата на движението за права на цветнокожите Мартин Лутър Кинг, съобщи в. "Фигаро".

От студиото на Спилбърг „Дриймуъркс" все още не разкриват подробности кой актьор ще изиграе главната роля във филма.

На 4 април 1968 г. Мартин Лутър Кинг, едва на 39 г., е убит, докато ръководи стачка на работници в Мемфис, щата Тенеси.

Смъртта на Мартин Лутър Кинг не блокира Движението за граждански права.

На 20 януари 1986 г. в различни градове в цялата страна хората официално празнуват първия Ден на Мартин Лутър Кинг - единственият национален празник в памет на афроамериканец. Конгресмени и граждани подписват петиция до Президента с искането 15 януари, рожденият ден на Мартин Лутър Кинг, да бъде обявен за национален празник.

Така 15 януари е отбелязван като национален празник в продължение на много години в 27 щата, както и в столицата Вашингтон, докато накрая през 1986 г. президентът Роналд Рейгън не постановява рожденият ден на   д-р Мартин Лутер Кинг да се отбелязва като официален празник на третия понеделник от месец януари.

Това не е случайно, защото на 23 август 1963 г. тълпа, надхвърляща 250 000 души - участници в поход в подкрепа на гарантиращи равни права на всички американци закони - се събира във Вашингтон, окръг Кълъмбия и стига до Капитолия. Начело на този Поход към Вашингтон е Мартин Лутър Кинг. Същия ден на стъпалата на Мемориала на Линкълн д-р Кинг държи реч, по-късно известна като „Имам една мечта". Този поход, при който няма случаи на насилие, е най-масовото събиране на чернокожи и бели в столицата.

Година по-късно, през 1964 г., е приет Закон за гражданските права. Това не е първият американски закон за граждански права, но е най-задълбоченият и най-ефективният от тези закони. Той гарантира равни права при жилищното настаняване, ползването на обществени сгради и съоръжения, при гласуването и за държавните училища. Всеки подлежи на безпристрастно изслушване от съда и безпристрастно гледане на делото му с участието на съдебни заседатели. Комисия за гражданските права ще осигури прилагането на тези закони.