Украйна, представлявана тази година от групата "Оркестър Калуш", спечели "Евровизия 2022". 

Групата бе считана за фаворит и събра общо 631 точки, като от тях 439 бяха от публиката.

Снимка 574053

Източник: EPA/БГНЕС

На второ място e Обединеното кралство с общо 466 точки. Второто място за Сам Райдър е най-добрият резултат за страната от 1998 г. насам, която не е била в Топ 10 от 2002 година насам. 

Трета остана Испания, следвана от Швеция, Сърбия, Италия, Молдова и Гърция.

Финалът на конкурса се проведе в италианския град Торино. Миналата година песенният конкурс бе спечелен от италианците "Манескин". 

На финала, музикантите от "Оркестър Калуш" отправиха емоционално послание към света да помогне на всички, все още блокирани в завода "Азовстал" в украинския град Мариупол. 

Италия спечели Евровизия

Италия спечели Евровизия

Песента от България завърши на 11 място

Песента победител "Stefania"смесва рап с елементи от украинската народна музика и  първоначално е написана в чест на майките на групата.

Впоследствие групата я посвети отново на всички майки в Украйна, тъй като реплики като "Винаги ще намеря пътя си у дома, дори ако всички пътища са унищожени" намериха новсмисъл заради войната.

Шестимата мъже, които съставляват групата, трябваше да получат специални разрешения, за да напуснат Украйна и да пътуват до Италия по време на войната.

Участието на Русия беше забранено от тазгодишното музикално състезание.

Българската група Intelligent Music Project участва на първия полуфинал на 11 май, но не достигна до финала. 

66-то издание на конкурса се проведе в олимпийската зала по хокей на лед от игрите в Торино през 2006 г. "Пала Олимпико".

Снимка 574054

Източник: EPA/БГНЕС