Два дни след концерта в Пловдив, EVERGREY изнесоха невероятно шоу в залата на столичното читалище "Средец". Макар лайфът да бе пред "камерна публика", той беше отразен и от най-големия световен метъл сайт Blabbermouth.net, а от там и в други чужди уебстраници.

Съпорт бандите THE A.X.E. PROJECT (България) и STONEGARD (Норвегия) се справиха чудесно, а хедлайнърите оставиха страхотни впечатления, като самите те бяха изключително доволни от приема им на българска земя. Двете чужди групи пътуват със собствен мърчандайз, част от който се разпродаде в Града на тепетата а снощи и в София. След шоуто музикантите от EVERGREY раздаваха автографи и се снимаха с фенове.

Източноевропейското турне на EVERGREY вече е в ход след като първият концерт се проведе в Нитра, Словакия на 11 януари. EVERGREY и STONEGARD пристигнаха със специален автобус пригоден за подобен тип турнета от Гърция, след като на 14 януари изнесоха концерт в град Лариса.

Шоуто в Гърция бе първото за STONEGARD заедно с EVERGREY, тъй като на първите две дати от турнето в Словакия и Унгария хедлайнърите излязоха сами.
Целият екип на турнето се състои общо от 18 души заедно с музикантите от двете групи, като турът имаше почивен ден в България между двата концерта, през който EVERGREY и спътниците им можаха да изследват българския нощен живот.

Няколко часа след края на концерта можем да кажем, че разочаровани няма, защото присъствалите на лайфовете в Пловдив и София станаха свидетели на едно много добре организирано събитие, перфектен звук и отлично представяне.

Вратите на зала "Средец " се отвориха в 18.00 - за да поемат не чак толкова многобройните фенове на шведските дарк/прогресив метъли у нас.
45 минути по-късно на сцената излязоха THE A.X.E. PROJECT и оставиха приятно впечатление с няколко авторски композиции и завършващия кавър на "Nemo" на NIGHTWISH, на който очарователната вокалистка на групата се справи добре с амбициозната задача да изпълнява партиите на Tarja Turunen, при това - без видимо усилие.
Малко по-късно на сцената стъпиха и STONEGARD, които са съпорт за почти цяло източноевропейско турне на EVERGREY и показаха, че изборът им не е случаен.
Стилът, който може да бъде определен като типичен стоунър, се понрави на публиката и на моменти я взривяваше, като през цялото изпълнение на норвежците се забелязваше сериозно оживление пред сцената.

В дъното на залата имаше добре зареден щанд с мърчандайз, където освен дискове и тениски, суичъри и ризи на EVERGREY, можеха да се вземат и двата албума на STONEGARD, както и техни тениски.Оказа се, че има фенове, откликнали на призива на фронтмена на бандата да си купят поне един от дисковете им.
Самите STONEGARD свириха 30-40 мин. преди да отстъпят място на хедлайнърите на вечерта.

Естествено, преди да се появят EVERGREY паузата бе по-дълга, както и традиционната подмяна на озвучаването.
И така - към 20.15 ч., под акордите на интрото, познато от DVD-то "A Night to Remember" за втори път на българска земя излязоха пред публика шведите от EVERGREY.

За радост на зрителите те започнаха сета си с парчета от по-старите и по-добре познати албуми - "Blinded", "End of Your Days", "More than Ever", "As I Lie Here Bleeding" и др.
Атмосферата бе чудесна, не един и двама от залата припяваха почти непрестанно с фронтмена Tom Englund, чието внушително сценично присъствие и характерни вокали се открояваха над всичко останало, но без това да е натрапчиво.

Логично, последваха няколко песни от актуалната творба на групата - "Monday Morning Apocalypse", след което и до края звучаха само песни от по-стари албуми.

След "официалната първа част" на концерта дойде и очакваният сигурен бис, който не закъсня с умопомрачаващото "When the Walls Go Down" от "The Inner Circle" и не даде на публиката да си поеме дъх, преди музикантите да се скрият отново зад кулисите.
Личеше, че те са доволни и искрено се забавляват и затова вторият бис бе напълно естествен, по време на който Tom Englund направи и кратка заигравка с публиката.

През втората част на шоуто звучаха "Mark of the Triangle", "Solitude Within", "Recreation Day", "A Touch of Blessing", "The Masterplan" и др.

Малко преди края EVERGREY обявиха, че след концерта ще раздават автографи във фоайето, където не след дълго се появиха, за да изпълнят обещанието си.
Там се оказа, че въпреки традиционната неохота на българския зрител да пазарува оригинални стоки, всички останали след предишните концерти от турнето бройки на DVD-то "A Night to Remember" са изкупени именно в България.

След приключване на автографната сесия EVERGREY направиха и импровизирана фотосесия с феновете, за които това ще остане една истинска дълго помнена нощ.