Фотографът Дейвид Слейтър спечели двегодишна съдебна битка в САЩ за авторските права на една от най-известните снимки в света - смешното маймунско селфи, заснето през 2011 г. в Индонезия.

Снимките всъщност са серия и са направени от макака Наруто, който грабва фотоапарата на Слейтър и се самозаснема в индонезийската джунгла. Това е рядък вид макак, смятан за едно от критично застрашените животни на планетата.

Снимка 312246

До този момент се стига след като Слейтър е прекарал няколко дни в компанията на животните и е спечелил доверието им. Това разказа самият фотограф пред съда. 

Снимките на животното бяха разпространени от агенция Caters News през 2011, но станаха световноизвестни, след като бяха пуснати от сайта на британския вестник "Дейли Мейл".

По-късно организацията за защита на правата на животните PETA заведе дело срещу фотографа "от името на маймуната". Тя настояваше, че макакът притежава авторските права върху селфито и приходите от разпространението му трябва да отидат в полза на маймуните в Индонезия. 

Американски съд в Сан Франциско сега постановява, че авторските права не може да бъдат присъдени на маймуна, пише menager.bg. 

Все пак от PETA няма да останат с празни ръце. Слейтър се е съгласил да дарява 25% от всякакви бъдещи приходи от фотографията на дружества за защита на дивите животни или природаната среда специално на Наруто.