Поредицата от самоубийства в китайския завод на Foxconn има своите икономически обосновани мотиви.

Оказва се, че компанията изплаща сериозни компенсации на семействата на самоубилите се, разкри пред TechNews.bg бизнесмен с дългогодишни контакти в китайската ИТ индустрия.

Няколко души вече сложиха край на живота си, скачайки от покрива на завода или по друг начин. Официалните власти и ръководството на фабриката лансираха версии, които обясняват самоубийствата с любовни разочарования, депресии и други причини.

Независимите източници обаче извадиха на светло нелицеприятни подробности за условията на работа във Foxconn.

Журналист, внедрен под прикритие като работник в завода, разкри, че всички новопостъпващи са подписвали документ, че са съгласни да работят извънредно, както и редица други нарушения на трудовото законодателство.

Всеобщото мнение е, че работниците в китайския завод са нечовешки експлоатирани и именно това е причината някои от тях да се самоубиват. По официална информация от Foxconn месечната заплата преди да се разрази скандалът е била 128 долара.

Компанията обяви увеличения на заплащането, част от които влязоха в сила веднага, а други са планирани за по-късно тази година. Предприети бяха и други мерки, като например колективна отговорност и следене на служителите едни други. Самоубийствата обаче продължиха.

Постепенно на повърхността изплува истинската причина, поради която някои работници посягат на живота си. „Foxconn плаща големи компенсации на семействата на самоубилите се", заяви източникът, пожелал анонимност. „Нямате си напредстава каква експлоатация е там и при какви условия живеят работниците в общежитията".

Foxconn произвежда ИТ продукти по поръчка на водещите компании в индустрията, вкл. Apple. След като обяви увеличение на заплатите обаче, акциите на компанията паднаха и дори от ръководството намекнаха, че Foxconn може да се изтегли от Китай