В средата на ноември миналата година българските читатели имаха възможността да се насладят на колекционерското издание на National Geographic "100 най-добри снимки", публикувани в списанието от създаването му.

След по-малко от половин година National Geographic-България издава поредния специален албум - 100 от най-добрите непубликувани снимки, правени за списанието от общо 49 фотографа.

Албумът - на твърда хартия и с луксозна корица - ще бъде в разпространителската мрежа от 24 април с ограничен тираж от 30 000 броя и цена от 7 лв.

Фотографите на National Geographic заснемат десетки хиляди изображения за всяка поръчка на списанието, от които само малка част попадат в издадената статия.

Снимките, които не виждат бял свят, понякога са любими на автора, но често биват заменяни с други, които по-добре илюстрират историята. Има и случаи, когато самата статия остава непубликувана.

"Помолихме фотографите да прегледат старите си работи и да открият кадрите, които им се иска да бяха намерили място в оригиналната статия.

Те се заеха с тази работа безвъзмездно, виждайки в нея шанс любимата им снимка (или онази, която им е струвала особено много време и усилия) да бъде публикувана в издание с жълтата рамка на National Geographic," пише главният редактор на списанието Крис Джонс в уводните страници на изданието.

Текстовете към снимките разказват историята на всяка една, придружени с коментари и спомени на фотографите. Изданието е разделено на две части - "Изразителни моменти", където се обръща внимание на хората, и "Игра на търпение", където е представена живата природа.

Всеки раздел включва кратки есета от известни фотографи като Дейвид Дубиле, Майкъл Никълс, Емъри Кристоф, Робърт Капуто и Пабло Корал Вега, които разказват за своята работа и описват опита си зад обектива.

На уебсайта на специалното издание на интернет адрес nationalgeographic.com/ngm/bestunpublished потребителите могат да разгледат специални онлайн фотогалерии, както и интервюта и мултимедийни презентации на 19 фотографи.

Има възможност и да изпратите електронна картичка на приятел с някоя от непубликуваните снимки или да украсите десктопите си с избрани фотографии.