Забраниха на двойка от американския щат Джорджия да кръсти дъщеря си Аллах. Родителите са предприели правни действия, съобщава Би Би Си.

Отделът по обществено здраве е отказал да издаде акт за раждане на 22-месечното дете.

Елизабет Хенди и Билак Уолк казват, че е неприемливо детето им Залиха Грейсфул Лорейна Аллах официално все още да е без име.

Държавните служители обаче казват, че фамилията на детето трябва да бъде или Хенди, или Уолк, или комбинация от двете, но не Аллах.

Аллах е арабската дума за Господ.

Американският съюз за граждански свободи в Джорджия е завел съдебен иск от името на семейството във Върховния съд в щата Фултън.

Бащата на момичето заяви, е са я кръстили "Аллах", защото е "възвишено".

"Това е несправедливо и е нарушение на нашите права", заяви Уолк във връзка с отказа на държавата да признае името.

Въпреки това, адвокати от отдела за общественото здраве заявиха, че се изисква фамилията на бебето да бъде или тази на бащата, или на майката за първоначалното записване на раждането.

В писмо до семейството държавните служители написаха, че фамилията на Залиха може да бъде променена чрез петиция до върховен съд, но само след като раждането е припознато.

Според съдебния иск, несемейната двойка вече има малък син, наречен Мастерфул Мосира Али Аллах.

Американският съюз за граждански свободи обяви, че без акт за раждане родителите не могат да получат социално-осигурителен номер за дъщеря си. Те се страхуват, че самоличността на момичето и правата й като американски гражданин ще са поставени под въпрос.