Осло разреши носенето на така наречените буркини в обществените басейни в града, тръби френският в. „Либерасион".

Буркини се наричат ислямсите бански костюми, забранените или поне критикувани в много европейски страни.

„Някои жени имат нужда да закриват тялото си. Ние пък смятаме, че е много важно хората, които живеят в града да имат достъп до басейните и да могат да ги употребяват", казва Ян Зандер, отговарящ да спортните въпроси в общината.

Буркините, комбинация от думите  бурка и бикини, са измислени преди две години в Австралия.

В Германия и Холандия може да се плува с такава дреха. Във френските басейни обаче не са разрешени, също както мъжките клинове до глезена.

„Либерасион" припомня, че буркините нашумяха след като на французойка, приела исляма, бе забранено да употребява басейн близо до Париж.

В басейна в Емеренвил обаче отказват на 35-годишната Карол достъп до водата в този вид с обяснението, че противоречи на хигиенните норми.  Според французойката, приела исляма, става дума за сегрегация.

Във Франция сегашният скандал се тълкува и като целенасочена провокация, тъй като в момента се води дебат за забрана на бурките.

Италиански кмет на Пиемонт Джанлука Буонано също се обяви против носенето на буркини в обществените басейни. Видът на „маскирана жена", по думите му, може да има негативно влияние върху малките деца, като към това се прибавят и проблемите с хигиената.

„Не трябва да бъдем толерантни през цялото време", допълни Буонано.

„Представете си жена от западния свят да се къпе с бански тип бикини в мюсюлманска страна. Последиците може да бъдат обезглавяване, затвор или депортация. Ние просто забраняваме носенето на буркини", оправда решението си кметът.