Френски археолози откриха 11 000-годишна стена с рисунка. Находката е намерена в северна Сирия и учени вярват, че това е най-старата стена в света, предаде Ройтерс.

Двуметровата картина в червено, черно и бяло е намерена в неолитно селище в Джаде ал Мугара до р.Ефрат , на североизток от град Алепо ,съобщи Ерик Кокюноа, шеф на екипа.

Той коментира: „Прилича на модернистична картина .Някои от хората, които са я видели, правят връзка с работа на модерни творци като Паул Кле (важна фигура в германското модерно изкуство, завършил е училището в Баухаус).

Чрез химичен анализ определиха картината на около 9 000 години преди новата ера.

Кокюноа е съобщил, че са намерили още една картина, която обаче няма да изкопаят до края на следващата година, тъй като работата по реставрирането е много бавна.

Доминиращи са правоъгълници, формиращи заобикаляща ограда на голяма къща с дървен покрив. Разкопката е намерена  в началото на 1990 г. , но е датирана чак сега.

Стената с рисунката ще бъде пренесена в музея на Алепо догодина. Червеният цвят на рисунката е добит от изгорен хематитов (желязна руда) камък, белият цвят представлява натрошен варовик, а черното е нарисувано с въглен.

Според Science magazine най-старата стена е била намерена в Турция, но тя е с 1 500 години по-млада от намерената в Джаде ал Мугара..

Населението на Джаде ал Мугара е преживявало от лов и риболов на диви животни.

"Не можем все още да определим защо къщата е нарисувана по този начин и дали е изпълнявала ролята на комуна. Знаем само, че е изоставена и след време засипана с кал", е заявил Ерик Кокюноа.

Намерени са голям брой сечива и кремъци и множество човешки кости, заровени под къщата.

Мустафа Али - водещ сирийски художник, твърди, че подобни геометрични форми, изобразени на разкопката, могат да бъдат срещнати в изкуството на Ливан и Персия и да бъдат разпознати дори като мотиви на покривала и килими.

Франция е важен сътрудник в откриването на безценни предмети на изкуството. На територията на Сирия има 120 екипа, работещи върху тамошни разкопки.