Историците са открили букви и цифри, изрисувани в очите на Мона Лиза, пише вестник Дейли Мейл.

Членовете на Италианския Национален комитет за културно наследство заявиха, че цифрите и буквите могат са се видят с увеличаване на тази част от картината с висока резолюция.

"Символите не са видими за просто око, но под лупа ясно могат да се видят", заяви Силвано Винчети, председател на комитета.

"В дясното око могат да се видят буквите Л и В, съответно инициалите на Леонардо да Винчи", а значението на символите в лявото око все още не е дефинирани.

Трябва да се има предвид, че картината е стара почти 500 години и не е толкова ясна, както когато е била нарисувана.

На фона има още два символа.

Под една от арките на изобразения на фона мост да Винчи е изобразил цифрите 72 (или комбинацията L2). Изследователят все още не е наясно какво означават те.

"Ние сме в началото на изследването и се надяваме, че ще разкрием повече подробности за тази мистерия възможно най-скоро", казва Винчети пред "Дейли мейл".

"Много е странно, че тези символи досега не са били открити, защото ние сме сигурни, че не става дума за грешка, и че тези цифри и букви са първоначално въведени от художника"-казва Винчети който анализира художественото произведение в Париж, където е изложена картината.

 Изследователят напомня, че Леонардо да Винчи е обичал да използва символи и кодове за предаване на различни съобщения. Вероятно затова е сложил данни за личността на модела в очите, които смятал за огледало на душата и средство за предаване на информация.