Още едно доказателство дадоха учените за това, че цигарите са едно от най-вредните неща, които си причиняваме сами, заедно със заседнали начин на живот и нездравословното хранене.

Цигарите увеличават риска от акне, обявих италиански учени. Те са изследвали над 1000 жени, половината от които са заклети пушачки, информира Tialoto.bg.

40% от пушещите жени страдат от запушени пори, големи милиуми (бели точки) и малки ранички по повърхността на кожата. При сравнението на кожата на пушачките с тази на непушачките категорично е доказано, че жените, които се обвиват с цигарен дим, имат много по-красива и здрава кожа.

„Пушачките, които изследвахме, имаха в пъти по-ниско ниво на витамин Е в кожата. Това е само една от причините за лошия им вид. Да не говорим за ниското ниво на колаген, за липсата на добро кръвоснабдяване и т.н.", обясняват специалистите.

Лекарите признават, че замърсеният въздух също оказва лоши влияние върху състоянието на кожата. Това е причината част от непушачите също да нямат здравословен вид на лицето.

„Нашите изследвания показват, че чистият въздух и здравословният начин на живот са изключително важни за добрия външен вид на лицето. И ако не можем всички да живеем в планината, то поне можем да спрем цигарите", завършват лекарите.