Австрийската столица Виена бе обявена за най-добрият град за живеене в света. Това показаха резултатите от годишен доклад на Economist, публикуван в четвъртък.

Украинската столица Киев не беше включена тази година заради войната.  В същото време, руските градове Москва и Санкт Петербург паднаха надолу в класацията заради "цензура" и въздействието на западните санкции.

Виена грабна първото място от Окланд, който падна на 34-то място поради ограниченията на пандемията на коронавирус.

"Виена, която падна до 12-о място в нашата класация в началото на 2021 г., тъй като музеите и ресторантите ѝ бяха затворени, сега се върна на първо място - позицията, която заемаше през 2018 и 2019 г.", се казва в съобщението. Стабилността и добрата инфраструктура са основните преимущества на града за жителите му, подкрепени от добро здравеопазване и много възможности за култура и забавление."

Европа може да се похвали с шест от първите десет града.

След австрийската столица се наредиха датската столица Копенхаген и швейцарският Цюрих. Другият швейцарски град Женева е шести, германският Франкфурт на седми, а холандският Амстердам - ​​девети.

Канада също се представя добре. Калгари се нареди на обща трета позиция, следван от Ванкувър на пето място и Торонто на осмо.

Японската Осака и австралийският Мелбърн си поделиха десетото място.

Столицата на Франция Париж зае 19-то място, с 23 места нагоре от миналата година.

Белгийската столица Брюксел е 24-та, точно след канадския Монреал.

Столицата на Обединеното кралство Лондон е 33-ият най-годен за живеене град в света, докато испанските Барселона и Мадрид бяха съответно 35-и и 43-ти.

Италианският Милано се класира на 49 място, американският град Ню Йорк на 51, а китайският Пекин - на 71-о място.

Виена е най-добрият град за живеене в света

Виена е най-добрият град за живеене в света

Прави впечатление, че европейски столици като Лондон

Столицата на Ливан Бейрут, която беше опустошена от експлозия в пристанището през 2020 г. и се бори с осакатяваща финансова криза, не беше включена в класацията на бизнес дестинациите.

Други градове в Източна Европа бяха счетени за по-малко стабилни след "повишено дипломатическо напрежение" поради войната в Украйна.

Столицата на разкъсана от войната Сирия, Дамаск, запази мястото си на най-малко пригоден за живеене град на планетата.

Виена пак е най-добрият град за живеене в света

Виена пак е най-добрият град за живеене в света

На последно място традиционно е Багдад