Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и Такеши Комори - постоянен представител на JICA в България, подписаха сертификат за дарение в полза на България.

Дарението е информационен уебсайт, който представя музеите в България - http://www.jicabg.com/museum/.

С подписването на сертификата Японската агенция за международно сътрудничество (JICA) дари на Министерството на културата правата за използване, управление и разработване на сайта, съдържащ подробна информация за музеите в България, който ще се използва за туристически пътеводител на чуждите туристи у нас.

Той ще съдържа полезна информация за музеите в българските градове на български, японски и английски език, като периодично ще се обновява.

Стефан Данаилов отбеляза, че с даряването на правата на този сайт информацията за българските музеи ще се популяризира в света чрез интернет и ще се използва от чуждите туристи, както и от българските граждани.

Министърът съобщи, че догодина ще се отбележат 50 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Япония и през годината ще има много културни събития.

Сред тях е посещение на президента Георги Първанов в Япония догодина, в рамките на което той ще открие в Токио изложба с тракийски съкровища.