Консумирането на типичната за Запада храна само в продължение на една седмица може да наруши функционирането на мозъка и да насърчи слаби и иначе здрави млади хора да преяждат, обявиха учени, цитирани от "Гардиън".

Изследователи са установили, че след седем дни на диета с високо съдържание на мазнини и на захар, доброволци в 20-те си години са показали влошени резултати по отношение на паметта и са почувствали нездравословната храна (джънк фууд) за по-желана веднага след като са приключили с храненето.

Констатацията на учените показва, че западната диета затруднява хората да регулират апетита си, и подчертава увреждането на анатомичната част от мозъка, наречена хипокамп като възможна причина.

Българинът поддържа красотата си с храна, а не със спорт

Българинът поддържа красотата си с храна, а не със спорт

55% се опитват да се хранят здравословно, а едва 15% ходят на фитнес

"След една седмица хранене по западен тертип, вкусната храна като закуски и шоколад става по-желана, когато сте нахранени", изтъква Ричард Стивънсън, който е професор по психология в университет в австралийския град Сидни, като допълва: "Това прави по-трудно да се съпротивлявате, карайки ви да ядете повече, което от своя страна води до още щети на хипокампа и порочен кръг на преяждане."

Предишно изследване върху животни е показало, че нездравословната храна уврежда хипокампа, областта от мозъка, участваща в контрола на паметта и апетита. Не е ясно защо, но едно от предположенията е, че хипокампът обикновено блокира или отслабва спомените за храната, когато сме нахранени, така че гледането на торта не залива ума със спомени колко хубава може да бъде тортата. "Когато хипокампът функционира по-малко ефективно, вие получавате този поток от спомени и затова храната е по-привлекателна", уточни Стивънсън.

За да проучат как западният хранителен режим засяга хората, учените са наели 110 слаби и здрави студенти на възраст от 20 до 23 години, които по принцип са яли добра храна. Половината са били разпределени на случаен принцип в контролна група, която се е хранила с нормалната си диета в продължение на седмица. Другата половина е била поставена на обичайната за западните хора високоенергийна диета, която е включвала щедър прием на белгийски вафли и полуфабрикати (фаст фууд).

В началото и в края на седмицата доброволците са яли закуска в лабораторията. Преди и след хранене те решили тестовете за словна памет и са оценили редица храни с високо съдържание на захар, като зърнени закуски според това колко са искали и след това са харесали храните, когато са ги яли.

"Колкото повече хората намират за желана вкусната храна, когато са нахранени, следвайки диетата по западен тертиm, толкова по-увредени са били на теста за работата на хипокампа", казва Стивънсън. Констатацията показва, че нарушаването на работата на хипокампа може да подсилва и двете, добави той.

Стивънсън смята, че след време правителствата ще бъдат подложени на натиск да наложат ограничения върху преработената храна, колкото направиха за ограничаване на тютюнопушенето. "Демонстрирането, че преработените храни могат да доведат до коварни когнитивни нарушения, които влияят на апетита и служат за насърчаване на преяждането при иначе здрави млади хора, трябва да бъде тревожна констатация за всички", каза той. Проучването е публикувано в Royal Society Open Science.

В по-дългосрочен план храненето с обичайната за западните хора диета допринася за затлъстяването и диабета, които и двете са свързани със спад на ефективността на мозъка и риска от развитие на деменция.

"Новото мислене тук е осъзнаването, че западната диета може да генерира първоначални и доста коварни когнитивни нарушения, които подкопават контрола върху апетита, което постепенно отваря пътя за всички тези други ефекти", подчертава Стивънсън.